Student en begeleider in Fieldlab

Nederlands Instituut voor Industriële Robotica

Nederland beschikt over de kennis en over voldoende robots. Bij bedrijven groeit steeds meer de wens en noodzaak om automatisering met robots toe te passen en dat zal de komende jaren alsmaar toenemen. Maar wie programmeren en bedienen deze robots? En hoe worden zij opgeleid?

Regionaal samenwerkingsproject industriële robotica

In de regio’s Noordwest-Veluwe en Zwolle hebben diverse partijen de handen ineengeslagen op het gebied van industriële robotica. Samen werken aan nieuw lesmateriaal (e-learning) en een sterk netwerk in de regio. Met als resultaat (toekomstige) medewerkers die beschikken over de laatste technische kennis op het gebied van industriële robotica en de bijbehorende 21st century skills. Medewerkers die in staat zijn machines (door) te ontwikkelen, besturen, programmeren en bedienen. Belangrijk uitgangspunt binnen het project is dat het ontwikkelde materiaal open source is en beschikbaar komt voor anderen.

Van project naar instituut

Het Nederlands Instituut voor Industriële Robotica is ontstaan vanuit deze samenwerking. Op de fysieke locatie, het Fieldlab Industrial Robotics in Harderwijk kunnen studenten van Landstede en Deltion praktijkervaringen opdoen. Ze leren robots programmeren en zien in het lab gelijk de resultaten van hun werk. Werkt het wel of niet? En zo niet, wat moet ik doen om het wel werkend te krijgen? Het NIvIR biedt de mogelijkheid voor het enerzijds op school volgen van lessen en de nieuwe e-learningmodules doorlopen en anderzijds praktijkervaringen in het lab.

Samenwerkende partijen

Bedrijven

Fieldlab Industrial Robotics:
Altrex
Auping
AWL-Techniek
Goma
Kinkelder
Nefit Industrial
VMI Group
Voestalpine
Wivé Techniek
IJssel Technologie

Onderwijs

Landstede
Deltion
Windesheim

Partners

Provincie Overijssel
Provincie Gelderland
A+O Metalektro
FME

Nederlands Instituut voor Industriële Robotica
Nederlands Instituut voor Industriële Robotica
Nederlands Instituut voor Industriële Robotica
Nederlands Instituut voor Industriële Robotica